BIOGRAFIE

Marieke giebels

Marieke Giebels (1991) studeerde in 2015 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien was zij o.a. te zien in de Nederlandse Oscar-inzending ‘Tonio’ en vervulde zij rollen in voorstellingen van Likeminds, Theater Rotterdam en het NT. In 2019 schreef Marieke voor Fraslab (Frascati Producties) een eigen interpretatie op Faust (‘Margarete, Eine Tragödie’). Zij speelde afgelopen jaar met haar voorstelling ‘A God That Can Dance’ in haar eigen woonkamer – Volkskrant ‘vijf sterren’ & Theaterkrant ‘Keuze van de Criticus’) 

In de afgelopen jaren specialiseerde Marieke zich (o.a. in Chicago, USA) in de Alba-Methode. Deze neuro-wetenschappelijke methodiek staat acteurs toe om puur fysiek, zonder psychologische context, in een diepe staat van emotie te komen. Ook staat het de beoefenaar toe om op een nieuwe manier naar menselijk gedrag te kijken: naar dat wat we niét uitspreken, maar wat via ademhaling/spanning/mimiek voelbaar is. En hoewel de methodiek zeer technisch is, zit er voor haar ook een belangrijke filosofische boodschap onder: wij, mensen, zijn nog veel dierlijker dan we soms denken. Marieke wordt gedreven door de diepe overtuiging dat er minstens zoveel te leren valt van onze onderdrukte demonen, als van ons optimisme.

JIP VAN DEN DOOL

Jip van den Dool (1992) studeerde in 2014 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. In dat jaar won hij met zijn collectief Firma DRAAK de “Het Debuut”-prijs voor beste eigen werk op het ITS-festival, met de voorstelling “NXT LVL”. Na zijn studie maakte Jip deel uit van het ensemble van Toneelgroep Amsterdam/ITA en speelde bij Toneelschuur Producties en Theater Rotterdam. Hij heeft onder meer gewerkt met Ivo van Hove, Guy Cassiers, Eric de Vroedt, Olivier Diepenhorst en Maren E. Bjørseth. Verder was hij te zien in diverse series en speelfilms (‘Ventoux’, ‘Brasserie Valentijn’ en Michiel van Erp’s ‘Niemand in de Stad’,) en in de Nederlandse series ‘ARES’ & “Red Light”. 

Jip is sinds 2016 vaste maker bij muziektheatergezelschap Orkater. Met het collectief Lars Doberman werd hij in 2016 genomineerd voor de BNG-Prijs. In de afgelopen jaren ontwikkelde hij zich, naast zijn werk als acteur en uitvoerend muzikant, ook als geluidskunstenaar en componist.

credits

Voorstelling: "A Horse With No Name"

Concept, Tekst & Spel: Marieke Giebels & Jip van den Dool
Eindregie: Mads Wittermans
Schrijfcoach: Berthe Spoelstra
Compositie: Jip van den Dool
Decor: Nick Bos
Kostuums: Josefine Smid
Beeld: Tom Jager
Foto’s: Harry Bos

Met dank aan: Jip Vuik, de Noorderlingen Groningen, Herman van Keulen, Fabian van der Dussen, Lotte Lohrengel, Toon van Dort, Monica de Vente, Clara Schouten, Chris Giebels.

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: de Kattendijke/Drucker Stichting, het Amarte Fonds, het Norma Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.